Η πανδημία COVID-19 επηρέασε τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

Ποσοστό 46.6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας, 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και 45.9% να πάθουν κατάθλιψη

Η πανδημία COVID-19  έχει επιφέρει μια πρωτοφανή πίεση στα ευρωπαϊκά  συστήματα  υγείας, για το λόγο αυτό,  τα άτομα με ρευματικές παθήσεις έχουν βιώσει μια αρνητική επίδραση  στην υγεία τους. Ποσοστό 46.6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας, 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές  και 45.9%  να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, πολλοί ανέφεραν  αυξημένο κάπνισμα και  κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και  αύξηση βάρους.

Αυτά είναι αποτελέσματα από την μελέτη REUMAVID, μιας  διαδικτυακής έρευνας  στην οποία συμμετείχαν 1.800 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκές συλλόγους ασθενούς από ισάριθμες χώρες. Aπό τη χώρα μας συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Περισσότεροι από το ήμισυ  των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αναγκάστηκαν  να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον ρευματολόγο τους, ενώ  στο 1/3 από αυτούς δεν δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία.  

Τα περιοριστικά μέτρα και o εγκλεισμός έχουν δυσκολέψει τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις συμπληρωματικές θεραπείες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία τους. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους, που έκαναν σωματική  άσκηση , την σταμάτησαν  κατά την διάρκεια του lockdown, και περισσότεροι από τους μισούς διέκοψαν την ψυχολογική ή ψυχιατρική τους θεραπεία.

Το Reumavid είναι ένα έργο που διεξάγεται από την ομάδα Έρευνας Υγείας & Επικράτειας (HTR) του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης (Ισπανία)

Supported by

© 2021 Με Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος

This website uses its own and third-party cookies to analyze and improve your browsing experience. By continuing to browse, we understand that you accept their use.    More information
Privacidad