Πως η πανδημία επέδρασε στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

Επιδείνωση της υγείας τους δήλωσαν ότι παρατήρησαν οι μισοί ασθενείς με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Οι  ασθενείς περιγράφουν περιορισμούς στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  και οι περιορισμοί στην διακίνηση τους οδήγησαν στην υιοθέτηση επιβλαβών για την υγεία συνηθειών τρόπου ζωής, στο πλαίσιο της μελέτης REUMAVID, μιας  διαδικτυακής έρευνας  στην οποία συμμετείχαν 1.800 ασθενείςαπό επτά ευρωπαϊκές συλλόγους ασθενούς από ισάριθμες χώρες. Aπό τη χώρα μας συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Περισσότεροι από το ήμισυ των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον ρευματολόγο τους, ενώ  στο 1/3 από αυτούς δεν δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία, όπως αναφέρεται στην  σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.  Τα περιοριστικά μέτρα και η παρατεταμένη παραμονή στο  σπίτι παρεμπόδισαν τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις συμπληρωματικές θεραπείες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία τους.

Αναλυτικά, αναφέρουν:

  • 6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας,
  • 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και
  • 9% να πάθουν κατάθλιψη.

Άξιο λόγου είναι ότι πολλοί ισχυρίστηκαν ότι αύξησαν το κάπνισμα και την  κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και  αύξηση βάρους.

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους, που έκαναν σωματική  άσκηση, την διέκοψαν  κατά την διάρκεια των μέτρων απαγορευτικού υκλοφορίας και περισσότεροι από τους μισούς σταμάτησαν την ψυχολογική ή ψυχιατρική τους θεραπεία. 

Επιδίωξη της  REUMAVID είναι να αφυπνίσει για  τις  επιπτώσεις  στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, προβάλλοντας την ανάγκη για έγκαιρη διαχείριση των ρευματικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ενισχύσει την περαιτέρω  διαχείριση τους καθώς  εξελίσσεται η πανδημία.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου  για  τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες δεν  μπορούν μόνο να μετρηθούν από τα κρούσματα της  COVID-19 , αλλά και από τον αριθμό  των ανθρώπων που  η υγεία τους παραμελείται λόγω των περιορισμένων πόρων για τον χειρισμό και των δυο προβλημάτων.

Μείζονος σημασίας είναι να ενισχυθούν  τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας για να διασφαλιστεί  η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης  για τις ευπαθείς ομάδες, όπως επεσήμανε η κα Καίτη Αντωνοπούλου, που εκπροσωπεί την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στο working group  για την έρευνα .

Αναγκαία είναι οι ασθενείς να νιώθουν ασφαλείς και να έχουν  εγγυημένα ποιοτική φροντίδα υγείας σε καταστάσεις  κρίσης , διασφαλίζοντας την βέλτιστη  φροντίδα και ευεξία. Αίτημα των ασθενών είναι τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας ενδυναμωθούν για να «θωρακίσουν» την ποιότητα στην διαχείριση των ατόμων με χρόνιες ασθένειες κατά την πανδημία.

Όπως προκύπτει από την REUMAVID  χρειάζεται ενημέρωση για  τη σημασία  συνέχισης των ιατρικών  ραντεβού και των συμπληρωματικών θεραπειών στα άτομα με ρευματικές παθήσεις, και ταυτόχρονα  η παροχή  αξιόπιστων  πληροφοριών σχετικά με  τους  τρόπους που μπορεί η πανδημία να επηρεάσει τους ίδιους και τις θεραπείες τους.

Το Reumavid είναι ένα έργο που διεξάγεται από την ομάδα Έρευνας Υγείας & Επικράτειας (HTR) του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης (Ισπανία)

Supported by

© 2021 Με Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος

This website uses its own and third-party cookies to analyze and improve your browsing experience. By continuing to browse, we understand that you accept their use.    More information
Privacidad